×

Стапи во контакт

Дома> Вести

Зошто не треба да мешате васаби и соја од соја кога јадете суши?

Време: 2021-05-24 Посети: 590

Кога користите вистински васаби (т.е. свежо градена ротквица Васаби), никогаш не мешајте ја во соја сос, бидејќи ќе го изгуби деликатниот вкус. Сепак, ретка е свежо оценета ротквица Васаби, освен ако не одите во ресторани со висока класа. Значи, ајде да зборуваме за придобивките од немешањето на „никакво“ Васаби во соја сос.

За сашими, зависи од видот на рибата, количината на Васаби за дополнување на вкусовите би се разликувала. Можеби ќе сакаме повеќе Васаби за туна, а помалку за китка, на пример. Исто така, кога јадам даикон ротквица која најчесто се служи со сашими, воопшто не сакам васаби. Така, полесно е да се чува чист соја сос во малото јадење за да се менуваат количините на Васаби. Затоа, обично ставам малку Васаби на едниот крај за секое парче риба, а другиот крај го натопувам во соја сос.


врв врв